Högtalare och ljusramp

Deltagare: Niclas Elfsten & Fredrik Fogelqvist

Idag började vi med att riva sönder mina gamla högtalare för att montera dem i arkadmaskinen. Men för att det ska bli en bättre, mer sammanhängande historia har jag valt att hoppa över det steget för tillfället och återkommer till det senare. Om ni vill ni se följa arbetet i kronologisk ordning föreslår jag att ni kollar in vårt bildarkiv (som endast är öppet för medlemmar).

Högst upp på arkadspelet ska det sitta en slags ljusramp. Meningen är att det ska vara som en färgad glasskiva med en massa häftiga figurer och sånt som det lyser igenom. För att kunna göra detta måste vi i princip bygga in en låda som ljuset ska sitta i. Det arbetet börjar i att måtta och att såga ut, men det har vi sett så många gånger nu… Fronten på ljusrampen ska senare få plexiglas och tryck framför sig, men såhär såg det ut när vi måttade fram och sågade ut den.

DSC_0097 DSC_0100 DSC_0105
Här sågas ljusfronten (s.k. Marquee) till. I mittenbilden syns att lådan för ljuset är klar.

DSC_0110
Självklart måste vi testa med Niclas telefon som lyser upp lådan. Plexi och tryck ej på plats.

Nu var det dags att montera högtalare. Som jag tidigare nämnde så rev vi sönder mina gamla högtalare. Jag valde att donera dem till projektet tillsammans med min gamla förstärkare som jag köpte på loppis en gång i tiden.

DSC_0117 DSC_0124 DSC_0129
Gamla stereohögtalare monteras i fronten på arkadspelet.

DSC_0130

 

Och slutresultatet går att se här till vänster. Vi provspelade förstås högtalarna genom att koppla in min gamla stärk och spela upp chiptunes-musik för att få rätt känsla. Jag tror det här kommer bli hur bra som helst!

Nästa gång ska vi få till en lösning med joysticks och förhoppningsvis komma nån vart med hur vi ska dölja kanterna på datorskärmen. En hylla att ställa datorn, förstärkaren och ett eventuellt PS3 ska också monteras in i spelet.

Andra saker som är i planeringsstadiet är att vi ska sätta dit högtalargaller utanpå för att skydda högtalarna. Om det är nån som har några bra liggandes som är 14-16 cm i diameter så tar vi tacksamt emot dem.

Dubbla lager av plexiglas eller liknande ska täcka hålet i ljuslådan. Emellan ska printat papper sättas så att det lyser lite häftigt. Samma sak ska göras framför skärmen; dvs dubbla lager plexi med utskrivna bilder mellan. Problemet är att plexiglas är så förbaskat dyrt. En annan möjlig lösning vi har på lut är att istället för plexiglas köpa fronter till extraprisskyltar (hittade en sajt på nätet som sålde 5-pack för knappt 400kr). Kanske är plasten tillräckligt tunn men samtidigt tillräckligt styv för att hålla och täcka de delar vi vill dölja. Vi har mailat försäljaren och väntar på svar.

Ser redan fram emot fortsättningen!

Kommentera