Joystick, kontroller och knapp

Deltagare: Niclas Elfsten & Fredrik Fogelqvist

Torsdag och dags att greja med arkadspelet igen! Den här gången höll vi inte till i Niclas källare som vanligt. Det var inte nödvändigt eftersom vi bara skulle kolla på paketen vi hade beställt. Sedan förra inlägget har vi beställt plast till frontarna, joysticks, knappar och usb-koppling till all kontroller-elektronik.

DSC_0141
Alla små prylar uppradade på skrivbordet… Från vänster knappar, styrkula, joysticks, fler knappar och USB-kontrollern.

Tyvärr hade företaget som vi köpte grejerna från strulat med leveransen så vi fick inte själva elektroniken till knapparna. Vi mailade dem genast! Självklart skulle vi inte få svar på en gång så istället försökte vi koppla in joysticksen.

Det visade sig att det inte var det lättaste eftersom det krävdes ett kopplingsschema. Det fanns som tur var på sajten vi beställde från. Men det funkade inte. Kanske gjorde vi nått fel?

Istället kopplade vi in styrkulan till vår dator. Det var en enkel P/S2-koppling så det var bara att plugga in.

DSC_0145 DSC_0142

DSC_0143
Styrkulan lyser vackert grönt när den kopplas till datorn. När den klickas byter den färg.

Det gick fint att styra runt muspekaren på skärmen med kulan, men det gick inte att klicka. Som tur var hade vi en knapp (den lilla blå på bilden) som faktiskt hade elektronik, så jag kopplade in den och testade ifall det var ”klicket”. Mycket riktigt! När man håller knappen intryckt byter kulan färg. Riktigt fräsigt!

När jag väl kom hem hade jag fått svar från företaget vi köpte grejerna från. De hade bara glömt att packa strömbrytarna som skulle sitta i knapparna och de skulle skicka dem redan imorgon. Med nytt mod satte jag mig framför datorn och försökte koppla in joysticken på nytt. Det visade sig att vi hade följt fel kopplingsschema.

DSC_0144
Inte skitenkelt att koppla de där små pinnarna rätt…

DSC_0149
Tufft att styra Megaman med riktig joystick!! Blir grymt sugen att få det här arkadspelet klart nu!

Med rätt kopplingsschema och med erfarenheterna från att ha kopplat knappen till styrkulan vågade jag testa och fick faktiskt joysticken att funka såpass att jag kunde styra Megaman. Fast vågade inte prova för mycket eftersom joysticken inte är monterad ordentligt och därför kan ta stryk.

Nästa gång ska vi väl få lite fler grejer klara på själva kabinettet så att vi snart kan börja koppla in grejer och börja provspela på riktigt. Hoppas!

Kommentera